Maak je klaar voor de wintermaanden, pas op voor CO

We ruiken, zien of horen het niet, maar het kan wel gevaarlijk zijn. Opgepast dus voor CO-vergiftiging in de wintermaanden. Elk jaar sterven tientallen Belgen aan CO-intoxicatie door onder andere slechtwerkende verwarmingstoestellen.

Wat is CO? Koolstofmonoxide of CO is een giftig gas. Als je het inademt, komt het in je bloed terecht en meer bepaald in de rode bloedcellen. Deze bloedcellen transporteren zuurstof door het lichaam, maar door inademing van CO transporteren ze giftig gas. Je organen krijgen bijgevolg geen zuurstof meer.

Hoe ontstaat het? CO-vergiftiging ontstaat door een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Daarom dat slecht werkende verwarmingstoestellen vaak een boosdoener zijn, zeker als een huis daarnaast niet goed verlucht wordt. Het kan ook te maken hebben met een slecht onderhouden schoorsteen waardoor de verbranding niet of onvoldoende weg kan en in de huiskamers terecht komt.

Het is daarom belangrijk:

  • jaarlijks verwarmingstoestellen op stookolie te controleren
  • tweejaarlijks verwarmingstoestellen op aardgas te controleren
  • schoorstenen goed te onderhouden

Enkele tips:

  • Als extra veiligheid kan je een koolstofmonoxidemelder plaatsen
  • Let op bij een type B-toestel met open verbranding. Je kan aan het kenplaatje op jouw verwarmingstoestel zien welk type toestel jij hebt. Toestellen met een B zijn vaak geen onderhoudsvriendelijke toestellen. Deze dienen dus met extra aandacht opgevolgd te worden en hierbij is het verplicht voldoende verluchting te voorzien.

Hoe kan je weten of jouw toestel nog in orde is?

  • Als je een waakvlam kan zien, kijk dan altijd even of deze blauw kleurt. Dan zit de verbranding goed.
  • Ruik je een gasgeur? Bel onmiddellijk gratis naar 0800 65 0 65.  Je kan ook op je teller zien of je met een gaslek zit. Zet de verwarming uit en ga vijf minuten bij jouw gasteller staan. Blijft de meter draaien dan zit je mogelijks met een gaslek.
  • Hoe zien jouw verwarmingstoestellen eruit? Zit er al roest op, lekken ze of maken ze veel lawaai? Slaat de verwarming snel uit? Het kunnen voortekenen zijn van een slecht werkende installatie.

Een goed werkende installatie is niet enkel veiliger, maar kan je ook heel wat kosten uitsparen. Maak je huis dus klaar voor de winter en controleer je verwarmingstoestellen.  Wist je dat als je bij de laagste inkomensgroep zit, je een gratis onderhoud van jouw ketel kan aanvragen? Surf naar www.wooneco.be/ en vraag vandaag nog jouw gratis onderhoud aan.

 

Contact

info@wonenleieschelde.be

T 09 210 71 50