Energie in je woning
Ga bewust om met energie in je woning. Spaar het milieu. Bespaar energiekosten.
Bespaartips in de keuken
- Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
- Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
- Kies voor een waterkoker in plaats van een kokend waterkraan.
- Gebruik bij het koken altijd een deksel dat goed afsluit. Zonder deksel verbruik je drie keer meer energie.
- Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella) plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
- Met de vaatwasser wacht je het best tot je het toestel volledig kunt vullen. Dat scheelt heel wat afwasbeurten en dus ook energie en water.
- Kies voor het eco-programma op 50-55°C als het kan. Dat volstaat meestal en bespaart 26% elektriciteit en 19% water vergeleken met het standaardprogramma.
- Laat de afzuigkap of dampkap niet langer aanstaan dan nodig en ook niet altijd op maximale capaciteit. Ze voert niet alleen de kooklucht, maar ook behoorlijk veel warmte af.
- Stel de diepvriezer in op -18°C. Elke graad lager kost je 5% extra verbruik. Voor de koelkast is de ideale temperatuur 4 tot 6°C.
- Een lege diepvriezer of koelkast verbruikt meer dan een volle. Vul de lege ruimtes met waterflessen en het probleem is opgelost.
- Ontdooi de diepvriezer of het vriesgedeelte van je koelkast regelmatig. Een ijslaag vermindert het vriesvermogen waardoor het energieverbruik stijgt.
Meer tips over koken en bakken.